I když si na jarní počasí ještě musíme chvíli počkat s jarní detoxikací můžeme začít klidně hned.
Vzhledem k tomu, že se nezdravě stravujeme, žijeme neustále ve shonu a stresu, vdechujeme škodlivé a toxické látky, kouř a jiné nečistoty je důležité přistoupit k očistě organismu. Pokud zrovna nepatříte mezi vegetariány, je to právě „přílišný blahobyt“, který naše tělo ničí. Při trávení nadměrného množství živočišných bílkovin se v těle usazují odpadní látky a ty se hůře odbourávají. Velkým problémem je i nedostatek vlákniny, velký podíl bílé mouky v jídelníčku a malé množství ovoce, zeleniny a celozrnných potravin.
Zbavte se únavy, zlepšete si náladu a zvyšte si obranyschopnost. Jak na to?
S jarní detoxikací pomocí ovocných a zeleninových šťáv tělu navrátíte tolik potřebnou energii a sílu.
Samotná detoxikace představuje vnitřní očistu organismu. Nejde o nic nepřirozeného, naopak jde o to, aby se probudily vlastní detoxikační schopnosti lidského těla. Ovocné a zeleninové šťávy dodají tělu dostatek živin a energie, a tak se člověk cítí vitální a nepociťuje hlad.
Buďte vynalézaví
Konzumace ovocných a zeleninových šťáv se při detoxikaci doporučuje z jednoho prostého důvodu. Jednotlivé druhy ovoce a zeleniny obsahují celou řadu vitamínů a tělu prospěšných látek.
Ale pozor! Detoxikační kůra nesmí trvat déle než týden. Vzhledem tomu, že se jedná o krátkodobou detoxikaci, obejde se bez lékařského dohledu a je vhodná pro každého. Během detoxikace vás budou držet ovocné a zeleninové šťávy. Kombinovat je můžete tak, jak je máte rádi a pokud zapojíte kreativitu, zajisté objevíte spoustu variací. Můžete si tak snadno vyrobit „koktejl“, který posílí vaši imunitu, podpoří tvorbu červených krvinek, růst vlasů anebo poslouží k očistě organismu.
Očistné ovocné a zeleninové dny jsou důležité i kvůli množství bioaktivních látek, vitamínů, minerálů a enzymů. Nedílnou součástí je i dostatečný pitný režim.
Výhodou čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je jejich stravitelnost. Je vhodné je pít i ráno na lačno, a k tomu se po ránu doporučuje sklenice vlažné vody s citrónem. Mezi potraviny, které se doporučují na detoxikaci organismu, patří:
- Špenát
- Kapusta
- Brokolice
- Mrkev
- Květák
- Mungo fazole
- Spireina
- Citrón
- Pomeranč
- Česnek
- Jablka
- Semínka a oříšky.
Pozitivní účinky pití ovocných a zeleninových šťáv
Šťávy z ovoce a zeleniny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Kromě toho, že mají lahodnou chuť, jsou plné vitamínů, minerálů a dodávají tělu energii, vitalitu, odstraňují únavu a stres.
Pitím čerstvých šťáv zbavíme organismus škodlivých látek, zlepšíme trávení, snížíme nadváhu…. Šťáva z ovoce a zeleniny člověka zasytí, osvěží, dodá tělu potřebnou dávku výživných látek.
- Zmírňují projevy astmatu
- Bojují s chronickou únavou
- Ulevují od menstruačních bolestí
- Zbavují špatného dechu
- Působí na kožní problémy
- Pomáhají vyřešit močové problémy
- Nastartují metabolismus
Detox organismu krok po kroku
Minimálně týden před detoxikací organismu jezte pouze odlehčená jídla a nezpracované potraviny. Nejlépe je přejít týden před detoxikací na veganskou stravu. Připravte se už teď na půst. Minimálně jednou za den vypijte jeden džus.
Při samotném detoxu pijte vždy pouze čerstvé šťávy, nejlépe zeleninové. Ovocné šťávy se doporučují pít pouze jednou za den. Celkový počet šťáv za den je čtyři a to snídaně, oběd, svačina a večeře. Při samotném půstu je zapotřebí pít dostatek vody, aby se tělo rychleji vyčistilo.
Jakmile začnete pít ovocné a zeleninové šťávy, tělo se začne čistit a začne probíhat detoxikace. Někdy se při tomto procesu objeví zhoršení pleti, slabost, pocit menší vitality. Je ale potřeba se nevzdat a vydržet. Za chvíli to vymizí a tělo bude „nově nastartované“!