Jíte denně ovoce a zeleninu? A věděli jste, že do několika sklenic čerstvé šťávy je možné dostat maximální množství vitamínů, minerálních látek, enzymů a vlákniny, které nejste schopni během jednoho dne sníst?
Kupovaný kvalitní džus obsahuje téměř stejné živiny jako ovoce a zelenina, ale při odšťavnění dochází k odstranění vlákniny a živiny se tak lépe absorbují do organismu. Není nic lepšího, než si připravit chutné a čerstvé šťávy doma.
Pokud odšťavňujete ovoce a zeleninu je efektivita vstřebávání látek mnohem účinnější. Při vypití čerstvé šťávy jsou živiny dokonale strávené během několika minut a dodají tělu okamžitou energii.
Jedná se i o praktický způsob pro maminky, jak do dětí dostat mnohem více zeleniny a ovoce. Dětem tak šťávy dodají celou řadu živin, důležitých pro jejich zdraví a správný vývoj. Čerstvá šťáva chutná i těm největším odpůrcům ovoce a zeleniny, protože z ní zmizí kyselost, hořkost a hlavně pití je jednodušší, než jejich konzumace.
Domácí šťáva s odšťavňovačem Kuvings snadno a rychle
Příprava ovocných a zeleninových šťáv je přitom snadná. S kvalitním odšťavňovačem Kuvings je příprava bezproblémová a rychlá. Všechno zvládne za pár minut, i včetně umytí. Mezi velkou výhodu odšťavňovače Kuvings patří velký plnící otvor, který zvládne odšťavnit i celé jablko, mrkev, rajče, červenou řepu apod. A vy se nemusíte zdržovat krájením na malé kousky.
Výhodou domácích šťáv je to, že si je můžete vzít kdykoliv a kdekoliv. Neustále si můžete vytvářet chuťové variace a namíchat si kombinaci ingrediencí podle chuti.
Zázračná moc zeleninových a ovocných šťáv
Tělo si vezme pitím ovocných a zeleninových šťáv až 4x více vitamínů a vstřebá je do 15 minut. Je to proto, že při odšťavňování se od šťávy oddělí nerozpustná vláknina, která brzdí a omezuje vstřebávání vitamínů. Ze šťávy získá tělo až 68% vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17%.
V okamžiku, kdy tělu trvale chybí vitamíny, je člověk více ohrožen nemocemi. Kromě únavy člověk pocítí i psychickou nepohodu, je více podrážděný a i běžné starosti ho rozhodí.
Člověk, který konzumuje málo ovoce a zeleniny přichází o zásoby vitamínů a minerálů, protože se stresuje čím dál více. Čím dříve začnete pít čerstvé šťávy, tím dříve pocítíte, že se budete cítit lépe.
Kromě prevence nemocí a psychické nepohody čerstvé šťávy zásobují tělo energií, která je potřeba na zvládnutí každého dne. Je to nejenom díky vitamínům, ale i díky tomu, že šťávy čistí organismus.
Jak správně konzumovat čerstvé šťávy
Ovocné šťávy by se měly konzumovat v první polovině dne. Jsou zdrojem sacharidů, podporují regeneraci svalů i celého organismu po fyzickém výkonu, při redukci hmotnosti či detoxikaci. Zároveň zvyšují psychickou odolnost. Naopak zeleninové šťávy můžete pít kdykoliv během dne. Jsou přínosné pro správné pH organismu.